Mi kell a nőnek?

Kanada új miniszterelnöke Justin Trudeau, vállaltan feminista, kormányának 50%-a nőkből fog állni. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért, a válasza egyszerű volt „2015 van!” És ennyi. Itt az ideje tényleg egyenlőségben gondolkozni, és fontos, hogy a részletekre is odafigyeljünk, és mi pont ezt tesszük.

Kommunikálni mindenki tud, de jól kommunikálni annál kevesebben. Bár a magyar nyelv „nemre nem érzékeny”, nőkkel való kommunikációban teljesen általános a szexizmus a kioktatás, a lekezelés és legtöbben ezt észre sem veszik. Így nőttünk fel. A nő helye a konyhában, szülje a gyerekeket, legyen házi tündér, támogassa a férjét, emellé jön a legújabb kori elvárás: legyen munkája is, sőt karrierje. Ezt láttuk otthon, ez árad a médiából és nincs ez másként a férfiakkal sem, gyakran nincsenek is tudatában, hogy amit mondanak, az szexizmus, a másik fél számára megalázó, lekicsinylő. De szerencsére mi nem így csináljuk.

Szexista: Az egyik nemet (többnyire a női) a másikkal szemben hátrányosan megkülönböztető (gondolkodásmód). (forrás: Idegen szavak gyűjteménye).

housewife.jpg

A médiának elvileg a társadalom véleményét kell tükröznie ehhez képest az az általános, hogy férfi szerkesztők határozzák meg, mi kellene, hogy érdekeljen bennünket nőket. Hiába a kutatások, miszerint a nők ugyanannyi napilapot vagy szakmai lapot olvasnak, és ugyanúgy érdekel bennünket a politika és a gazdaság is, a „női témák” még mindig megrekedtek a „soft” szinten. Nekünk szociálisan érzékenynek kell lenni, nekünk a környezetvédelem, a társadalmi kérdések valók.

Hogy mi érdekli a nőket valójában?

Pletyka, párkapcsolat, receptek, bulvár, kézimunka. Na, ez a szexizmus, mert a nőket nem csak ezek érdeklik. Beskatulyázni az emberiség 60%-át, elhibázott döntés. A nőket minden érdekli! Ugyanúgy, mint a férfiakat.

Mi írunk bármiről, mert tudjuk, hogy mi nők, ugyanúgy telefonálunk, vezetünk autót és kezeljük a pénzügyeinket, ennek ellenére, erről nem szólnak cikkek nőknek, mint ahogy azzal sem igazán foglalkoznak, hogy az eszközeinket mi magunk választjuk ki, tehát, ha egy autót egy dekoratív, alul öltözött nővel szeretnének eladni, a vásárlók felét már nem érik el. Érdekel bennünket a gazdaság, a politika, ó és igen a szex is, még ha tisztes úrinőnek ezt nem illik bevallania is.

Nők alkotják az emberiség több mint felét, ideje elfogadni. És hogy mire van szükségünk? Egy biztos, szexizmusra semmi.

Aki nem szeretne cikkeivel, blogjával a szexizmus „bűnébe esni", hívja a 70/3367444-es számot és beszélgessünk!